Od 1 kwietnia firmą z którą współpracuje szpital w zakresie "Sporządzania, dostarczania i dystrybucji posiłków dla pacjentów hospitalizowanych w placówkach Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Krotoszynie" jest Pałac Witaszyce Hotel-Restauracja. Pora więc na pierwsze podsumowanie.
Według naszej oceny, popartej zdaniem pacjentów i personelu szpitala, żywienie chorych zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym prowadzone jest prawidłowo. Jedzenie dla pacjentów jest również elementem terapii, dlatego jego przygotowanie i wybór produktów przebiega w taki sposób, aby posiłki wspomagały proces leczenia. Przykładowo, do przygotowywania posiłków używa się mniejszej ilości soli niż w domowych kuchniach.
Oprócz diety podstawowej - adresowanej dla pacjentów nie mających ograniczeń dietetycznych, dostawca usługi zobowiązany jest do przygotowywania posiłków - w ramach aktualnego zapotrzebowania - w 17 innych dietach. Są to diety m.in.: łatwostrawna, papkowata, kleikowa, bogatobiałkowa, łatwostrawna z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzycowa).
Ilość posiłków, zgodnie z ilością pacjentów przebywających na oddziale, ustalana jest codziennie, na bieżąco.
Osobne posiłki przygotowywane są również dla pacjentek Oddziału Położniczo-Ginekologicznego, czy dla dzieci do 3 roku życia.
Obiad z piątku 24 maja – zupa koperkowa, ziemniaki, twarożek z zieleniną, kompot
Jadłospis planowanego żywienia, z wyprzedzeniem 5-dniowym, jest analizowany przez dietetyczki posiadające wyższe wykształcenie kierunkowe, pracujące w szpitalu. Aby mógł on zostać zrealizowany przez firmę dostarczającą żywność, potrzebna jest akceptacja szpitala.
Przykładowe jadłospisy diety podstawowej
(jadłospisy znajdują się na poszczególnych oddziałach):
sobota, 25 maja
śniadanie: zupa mleczna z płatkami mlecznymi, pieczywo mieszane, masło, szynka drobiowa, sałata, kawa z mlekiem
obiad: barszcz biały, bitka wieprzowa, kasza jęczmienna, sos ciemny, surówka z kiszonej kapusty, kompot
kolacja: pieczywo mieszane, masło, sałatka jarzynowa, herbata
niedziela, 26 maja
śniadanie: zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, pieczywo mieszane, masło, jajecznica, papryka, kawa z mlekiem
obiad: rosół z makaronem, filet z kurczaka pieczony, ryż biały, sos potrawkowy, marchewka z groszkiem, kompot
kolacja: pieczywo mieszane, masło, szynka gotowana, pomidor, herbata
Przykładowe jadłospisy diety dla pacjentek oddziału położniczego
środa, 22 maja
śniadanie: zupa mleczna z ryżem, pieczywo mieszane, masło, serek ziarnisty, pomidor, kawa z mlekiem
II śniadanie: kiwi
obiad: krupnik, spaghetti bolognese, kompot
podwieczorek: maślanka owocowa
kolacja: pieczywo mieszane, masło, szynka wieprzowa, pomidor, herbata
czwartek, 23 maja
śniadanie: zupa mleczna z makaronem, pieczywo mieszane, masło, szynka z warzywami, pomidor, kawa z mlekiem
II śniadanie: jogurt owocowy
obiad: zupa kalafiorowa, ziemniaki puree, rolada drobiowa ze szpinakiem, surówka z marchewki i jabłka, kompot
podwieczorek: kisiel
kolacja: pieczywo mieszane, masło, pasztet drobiowy, herbata
W niektórych wymiarach - jak np. sposób podania posiłków czy dodatki do poszczególnych dań, oferta obecnej firmy cateringowej jest bardziej urozmaicona od poprzednich dostawców jedzenia. Potwierdza to personel pracujący na oddziałach, jak i pacjenci, którzy kilkakrotnie w różnych okresach czasowych trafiali do szpitala.
W przypadku uzasadnionych uwag dotyczących żywienia prosimy pacjentów, by swoje sugestie zgłaszali do pielęgniarek oddziałowych, na oddziałach na których leżą. W ostatnich tygodniach zanotowaliśmy 2 takie uwagi, które zostały uwzględnione w dalszym pobycie pacjentów w szpitalu.
Zapewniamy, że nieustannie monitorujemy sytuację dotyczącą współpracy z dostawcą posiłków, podejmujemy też działania by podnosić jakość naszych usług, usprawniamy organizację pracy.