Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych
w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców
w szpitalach.
Wprowadzenie programu pilotażowego wynika szczególnego znaczenia właściwego
żywienia dla świadczeniobiorcy przebywającego w warunkach szpitalnych. Odpowiednie
żywienie świadczeniobiorców w szpitalu stanowi integralną część całego procesu leczenia,
a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia jest
istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie, poprawę skuteczności
zarówno leczenia zachowawczego, jak i chirurgicznego oraz zmniejszenie ryzyka powikłań
i skrócenie czasu gojenia się ran pooperacyjnych. Dobrze odżywiony świadczeniobiorca
szybciej powraca do zdrowia i tym samym może krócej przebywać w szpitalu, co korzystnie
wpływa na jego ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego, a także obniża całkowity
koszt leczenia. Niedożywienie albo niewłaściwie dobrana dieta może negatywnie wpływać na
przebieg choroby i rekonwalescencję, wydłużać pobyt chorego w szpitalu, a w konsekwencji
zwiększać koszty jego leczenia.
Oddziały których dotyczy pilotaż : Oddział Onkologii klinicznej, Oddział Chirurgii , Pododdział
Urazów Narządów Ruchu i Ortopedii, Oddział Wewnętrzny, Oddział rehabilitacji
z pododdziałem rehabilitacji neurologicznej, Oddział położniczo-ginekologiczny, Oddział
dziecięcy.